Budget travels

Ken je dat? Zin om te gaan en dan schrikken wat het kost? Zeker met een gezin kunnen de kosten flink oplopen, voor 400 euro per persoon zit je niet in een leuk hotel onder de zon. Bedragen waarvan we met een bus 4 weken weg kunnen, zijn we ook kwijt voor een weekje vliegen.

Deze herfstvakantie zijn we naar Andalusia geweest, Zuid-Spanje met een heerlijke zon in oktober. Na wat surfen over internet, konden we eigenlijk geen pakketreis vinden die ons aanstond. Laten we dan maar los een vlucht en los een verblijf boeken met een huurauto erbij. Dan hebben we de vrijheid.

Door deze gedachten begon de uitdaging te groeien om het dan in elk geval goedkoper te doen dan een pakketreis. En toen was de beer los 😉

Goedkope vluchten

We zijn eerst op zoek gegaan naar een goedkope vlucht. De enige voorwaarde die we hadden was zon in Europa. Met Google Flights zijn we gaan zoeken. We wisten wanneer we weg konden, en welke luchthavens voor ons handig zijn om van te vertrekken. Vervolgens hebben we op enkele vluchten zonder overstap gezocht. Overstappen vinden we met kinderen niet fijn.

Als je netjes invult met hoeveel personen je wilt vliegen kan je vervolgens op de kaart verkennen en zien wat een vlucht kost op die dag. Zo stonden wij voor 235 euro met Ryanair in Malaga waar we vanaf Eindhoven naar toe zijn gevlogen. We hebben op deze vlucht wel stoelen gekozen, wat 60 euro kostte.

De vlucht was voordelig omdat we op vrijdagavond vlogen, de meeste mensen vliegen liever in het weekend of op maandag.

Voor een terugvlucht hebben we op dezelfde manier gezocht als voor de heenvlucht. Hier waren we iets duurder uit, voor 325 euro heeft Norwegian Air ons naar Dusseldorf gevlogen. Het uitkiezen van stoelen was behoorlijk prijzig, dus dat hebben we achterwege gelaten.

Een huurauto

Bij het boeken van de vlucht kregen we een aanbieding van Ryanair om een auto bij hen te boeken. Daar kregen we 20% korting op, omdat we een vlucht bij hen hadden geboekt. Meestal huren we een auto bij Sunny cars, dat bevalt, en die verhuren voor fatsoenlijke prijzen in veel landen. Het huren van een auto bleek echt een appel en ei te kosten.

Voor 65 euro hadden we een week een auto, inclusief verzekering voor het eigen risico. Voorwaarde is wel dat je een creditcard hebt, de borg/eigen risico die bij ophalen wordt afgeboekt van je creditcard is niet mals, 1200 euro! Maar pas je een beetje netjes op de auto, dan krijg je dat ook weer terug.

Een accomodatie

Na het boeken van de vluchten zijn we eerst eens op zoek gegaan naar welke leuke dingen er allemaal te doen zijn in de omgeving waar we naar toe vlogen. Omdat we maar een week hadden, de kinderen hadden niet langer vrij van school, moesten we ons richten op een beperkt gebied. Na het uitzoeken van activiteiten hebben we accomodaties gezocht. Omdat het laagseizoen is, hoef je je geen zorgen te maken over parkeren bij het strand. Je hebt een huurauto, dus op loopafstand van het strand zitten is niet nodig.

Via Booking.com hebben we in Benalmadena een geweldig appartement gevonden (Occidental Benalmadena). Twee badkamers, twee slaapkamers, een volledig geoutilleerde keuken, woonkamer en twee terrassen buiten. En een zwembad op de bovenverdieping van het appartementencomplex. Zelfs wasmachine en vaatwasser waren aanwezig. Hemelsbreed op 1,5 km van de kust. Met de auto 4,5 km rijden.
Waar we dachten dat we een appartement reserveerden in een verhuurcomplex, bleek bij aankomst dat we een appartement gehuurd hadden bij een private aanbieder. We werden er dus ook niet overlopen door andere toeristen. We hebben hier 3 dagen gezeten. Dit kostte 165 euro.

De rest van de vakantie wilden we wat meer het binnenland van Anadalusie verkennen. Via wat omzwervingen kwamen we terecht op casa rural, een site waar appartementen in de landelijke omgeving op stonden. In de buurt van Alora vonden we Casita Naranja, een appartement in een sinaasappelboomgaard, met zwembad.
Ook dit appartement kon via Booking.com geboekt worden. Dat gaat makkelijk en doordat we een mail met een kortingscode hadden gekregen bij het boeken van het vorige appartement kregen we 15 euro korting. Het appartement kostte voor 4 nachten 245 euro.

Waarom zo goedkoop

Voor 560 euro zijn we met 4 personen gevlogen van Eindhoven naar Malaga en vervolgens naar Dusseldorf. Doordat we niet per se naar dezelfde luchthaven terug moesten dan waar we vertrokken waren, werd de terugvlucht goedkoper. Met Ryanair naar Eindhoven aan het einde van de week was veel duurder dan de heen vlucht.

Daarnaast hebben we ervoor gekozen om met alleen handbagage te vliegen. Zeg nou zelf, wat heb je nodig voor een week zon, zee, strand en bergen? Twee kleine koffertjes en een grote tas was ruim voldoende voor kleding, schoenen en speelgoed.
De kinderen ieder nog een eigen rugtasje om de knuffels mee te nemen en onze (inmiddels voddige) east pack die al sinds de Amsterdam-Dakar challenge onze handtas is.

Per persoon mag je 10 kg handbagage meenemen, verdeeld over twee tassen, een grote en een kleine. Totaal hadden wij nu 25 kg bagage, en aan het einde van de vakantie zijn er schone kleren mee naar huis gegaan. (Toch nog teveel mee).

Voor alle extra’s moet je betalen, een koffer inchecken kost 30 euro. Inchecken bij de balie kost 50 euro. Eten en drinken in het vliegtuig is onbetaalbaar (3 euro voor koffie). Al deze extra’s hebben we niet gebruikt. De kinderen hadden een waterfles mee, die is na de douane gevuld in de toiletten. Gesmeerde boterhammen zijn op het werk lekker, in het vliegtuig smaken ze ook prima.

We hebben geen kinderzitjes gehuurd bij de huurauto. Onze kinderen zijn inmiddels allebei groot genoeg om op een zitverhoger te zitten. Het huren van een zitje kostte 7 euro per zitje per dag.
De vliegtuigmaatschappij mag een kinderzitje niet weigeren in het vliegtuig, en we zaten nog niet aan het aantal stuks handbagage dat je mag meenemen. We hebben onze eigen zitverhogers meegenomen, wat in het vliegtuig ook heel fijn bleek.

Totaal

Heenvlucht 235
Huurauto 65
Occidental Benalmadena 165
Casita Naranja 245
Terugvlucht 325
TOTAAL 1035

Aanrader?

Willen we nu iedereen aanraden om op deze manier een vakantie te boeken? Nee! zeker niet, wij hebben altijd bijzonder veel plezier aan de voorpret van het zoeken van een vakantie. En het op deze manier uitzoeken van alles heeft ons veel plezier gegeven.

Voor ons is het belangrijk dat we onze eigen vrijheid hebben. We willen niet op bepaalde tijden moeten aantreden voor het ontbijtbuffet en we willen zelf bedenken wat we met het avondeten doen. Appartementen zijn voor ons dus prima, een ander wil graag in de watten gelegd worden en moet dit zeker niet zelf zo doen.

Deze vakantie heeft ons wel geleerd dat we best wat avontuurlijker mogen zijn bij het boeken van een vliegvakantie. Waar we met bus zonder plan naar Zuid Frankrijk, Slovenie of Marokko rijden, hebben we met het vliegen tot nu toe altijd vastgehouden aan voorgedefinieerde pakketjes.
Dat is verleden tijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.