Met 65 km/h door Nederland

De helft van het vakantiegevoel bestaat uit de voorpret. We hebben het al eens eerder geschreven. Het voorbereiden van de vakantie geeft al zoveel plezier dat de vakantie alleen nog maar beter door kan worden.

Dit jaar gaan we niet op de bonnefooi zoals andere jaren. Covid-19 zorgt ervoor dat dat niet zomaar kan en reizen met een klassieke motor is in het huidige verkeer helemaal niet makkelijk. Gelukkig hebben we in december al bedacht wat we willen doen en dus ook gereserveerd.

We schatten dat de motor met zijspan (Jawa 353 uit 1955 met een Velorex zijspan en een PAV41 aanhanger) maximaal 65 km/h rijdt met alle bagage erop. Dat wordt dus geen snelweg rijden dit jaar.
De andere motor (Jawa Pérak uit 1947 met een PAV40 aanhanger) loopt ongeveer 90 km/h met alle bagage. Ook geen tempo voor op de snelweg.

Eigenlijk vinden we dat bij klassieke motoren toch ook klassieke hulpmiddelen horen, maar voor deze vakantie gooien we dat principe overboord. Navigatie op de motor en communicatiesystemen in de helmen. Alles om het rijden in het moderne verkeer op deze oude gebakkies zo makkelijk mogelijk te maken.

De eerste stop gaat op de Veluwe worden. Arne’s home ground waar het om motorrijden gaat. Om het toch een beetje onbekend te laten zijn kiezen we voor een natuurkampeerterrein in de nabijheid van Harskamp, waar Arne de omgeving minder goed kent. De Harskamperdennen op loopafstand van Radio Kootwijk.

Na twee avonden puzzelen hebben we een route gemaakt. 120 km binnendoor over dijken, landweggetjes en door de bossen. Mister Garmin schat in dat we er 4 uur over doen met een topsnelheid van 65 km/h. Een mooie dag sturen dus.

We hebben één camping gereserveerd waar we zeker nog eens heen willen, Camping ‘Bij Ons’ in Groesbeek. In 2018 waren we hier al eens twee nachtjes op de bonnefooi aangeland. Dat beviel goed en deze omgeving willen we graag nog eens rustiger ontdekken.

Een route naar Groesbeek is een grotere uitdaging. We moeten twee grote rivieren over en willen niet door grote steden rijden. Een gebroken koppelingskabel kan maar zo betekenen dat je stil staat op een druk kruispunt.

Na lang puzzelen lukt het om een leuke route te maken. De Nederrijn steken we over met een pontje en de Waal trotseren we op de autoweg N323, de Prins Willem Alexanderbrug. Dit wordt het spannendste moment van de reis, wat later ook zal blijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.